Astrid Maléchaux

Post-doctorante en chimiométrie

Institut Méditerranéen de Biodiversité et d’Écologie Marine et Continentale (IMBE)
Aix Marseille Université, CNRS, IRD, Avignon Université
Équipe : Biotechnologie Environnementale et Chimiométrie (BEC)

Campus Étoile - Faculté des Sciences St Jérôme - Case 451
Av. Escadrille Normandie Niémen - 13013 Marseille, France

Contacter par mail

CV

2019 - 2020
Post-doctorat en Chimiométrie
Aix-Marseille Université, IMBE
Financement : projet européen TeaMCables

2016 - 2019
Doctorat en Sciences Chimiques
Aix-Marseille Université, IMBE
Titre de la thèse : Traçabilité et authentification d’huiles d’olive monovariétales par des outils chimiométriques
Directrice : Nathalie Dupuy
Co-encadrante : Yveline Le Dréau
Financement : ANR MedOOmics

2015 - 2016
Master 2 en Sciences Analytiques
Université Lyon 1
Stage ingénieur R&D (6 mois)
Eurofins Scientific, Nantes (France)

2010 - 2014
Ingénieur en Agroalimentaire
AgroParisTech
Stage ingénieur d’études (6 mois)
Institute for Global Food Security, Belfast (Royaume-Uni)
Stage assistante de recherche (6 mois)
CSIRO Food and Nutritional Sciences, Adelaide (Australie)
Stage ingénieur Qualité (6 mois)
Distriborg, Saint-Genis-Laval (France)
Stage assistante de recherche (3 mois)
Teagasc Food Research Centre, Dublin (Irlande)

Télécharger le CV détaillé

2020

Control chart and data fusion for varietal origin discrimination: Application to olive oil
A. Maléchaux, Y. Le Dréau, J. Artaud, N. Dupuy
Talanta 217, 121115

Exploring the Scientific Interest for Olive Oil Origin: A Bibliometric Study from 1991 to 2018
A. Maléchaux, Y. Le Dréau, J. Artaud, N. Dupuy
Foods 9, 556

Multiblock chemometrics for the discrimination of three extra virgin olive oil varieties
A. Maléchaux, S. Laroussi-Mezghani, Y. Le Dréau, J. Artaud, N. Dupuy
Food Chemistry 309, 125588

2018

Chapter 7 - Applications of vibrational spectroscopy techniques
A. Maléchaux, N. Dupuy, J. Artaud
in Authentication and Detection of the Adulteration of Olive Oil, Michael G. Kontominas (Nova Science Publishers)

Communications orales

CAC-2018 (Chemometrics in Analytical Chemistry), Juin 2018, Halifax (Canada)
Varietal origin discrimination of three tunisian virgin olive oils by multiblock partial least squares - discriminant analysis
Astrid Maléchaux, Rabia Korifi, Sonda Laroussi, Yveline Le Dréau, Jacques Artaud, Nathalie Dupuy

18èmes Rencontres HélioSPIR, Novembre 2017, Montpellier (France)
Discrimination variétale des huiles d’olive vierges extra – effet terroir
Astrid Maléchaux, Yveline Le Dréau, Maria Joao Cabrita, Jacques Artaud, Nathalie Dupuy

Communications par affiche

Chimiométrie 2019, Janvier 2019, Montpellier (France)
Chemometrics applied to the varietal discrimination of French extra virgin olive oils using fatty acid and squalene compositions
Astrid Maléchaux, Yveline Le Dréau, Pierre Vanloot, Jacques Artaud, Nathalie Dupuy

Olivebioteq-2018, Octobre 2018, Seville (Espagne)
Bibliometric study on the topic of olive oil authenticity between 1997 and 2017
Astrid Maléchaux, Nathalie Dupuy, Jacques Artaud, Yveline Le Dréau

CAC-2018 (Chemometrics in Analytical Chemistry), Juin 2018, Halifax (Canada)
Variable selection and dimension reduction applied to the varietal discrimination of extra virgin olive oils using MIR, NIR and Raman spectroscopies
Astrid Maléchaux, Yveline Le Dréau, Pierre Vanloot, Nathalie Dupuy